RSS
czwartek, 26 września 2013

Organizm ludzki bardzo szybko przyzwyczaja się do węglowodanów. Dlatego też jedzenie dużej ilości gotowych produktów, słodyczy i dań typu Fast food jest bardzo zgubne. Wcześniej czy później doprowadzi nas to do nadwagi a konsekwencją może być nawet otyłość i różne choroby. Produkty typu hamburgery, kebab czy hot- dogi szybko nas od siebie uzależniają i tylko początkowo dodają nam energii.


Jeżeli jednak nie chcemy tak od razu rezygnować z ulubionych hamburgerów to możemy sami w domu przygotować zdrową i pełnowartościową wersję. Jak hamburger to wiadomo, że potrzebne nam będzie jakieś mięso. Może to być zmielona wołowina lub wieprzowina, ale zamiast wkładania jej na głęboki tłuszcz możemy ją na przykład grillować na patelni lub na elektrycznym grillu.

Do hamburgerów potrzebne nam będą także jakieś bułki, zrezygnujemy z gotowych i pakowanych białych bułek z sezamem a zamiast tego weźmy pełnoziarniste i wielo zbożowe ciemne bułki. Żeby dodawać waloru smakowego taką bułkę również możemy położyć na grillu elektrycznym. A do tego oczywiście sałata, pomidor i kiszony ogórek. 

16:27, tasakgotuje
Link Komentarze (1) »
wtorek, 09 lipca 2013

Kiedy nie mam pomysłu na coś do jedzenia, a w lodówce duży zapas jajek to zabieram się do robienia omletu. Z omletem jak z pizzą co wrzucisz na patelnię to zjesz ze smakiem. Co prawda nie próbowałam jeszcze omletu w stylu hawajskim... no, ale nadrobimy.

Najczęściej robię omlet z 4 jajek, 1 ziemniaka, pół pędka kiełbaski, pomidor, szczypiorek, zioła do smaku.

Jajka bełtam w osobnej misce. Ziemniaka kroję w cienkie plasterki i podsmażam na patelni, tak samo kiełbaskę. Mieszkam masę omletową z ziemniakami i kiełbasą, wylewam na patelnię. Jak się trochę zetnie układam pomidora pokrojonego w półplasterki, dodaje szczypiorek i zioła. Potem zrzucam na talerz i wrzucam drugą stroną w dół. 2 minuty i gotowe.

 Wbrew pozorom trwa to bardzo szybko i jest smaczne. Oczywiście do masy jajecznej dodajemy sól i pieprz, ale ja soli NIE UŻYWAM nigdy.

Do omletu można dodać kukurydzę z puszki, szparagi, pokruszony brokuł, pieczarki... naprawdę co tylko macie w lodówce!

16:18, tasakgotuje
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 lipca 2013

Wiele osób myśli, że smaczne jedzenie może być po prostu położone na talerzu. Niestety czasami bardzo dobra potrawa wygląda nieapetycznie, bo kucharz nie zadbał o jej podanie. Zielona breja nigdy nie będzie wyglądać smacznie. Korzystnie jest udekorować ją listkiem bazylii czy mięty, aby przestała wyglądać jak breja. 

Oglądając programy kulinarne w stylu Masterchef można dojść do wniosku, że człowiek je oczami, bowiem tylko pięknie przystrojone potrawy, bez odbitych odcisków palców na talerzu były brane przez jurorów do oceniania i próbowania.

O wiele przyjemniej nam się je po pierwsze gdy wiemy co jemy, a po drugie gdy to ładnie wygląda. Nie musimy silić się na artystyczne polewanie sosem jedzenia, ale postarajmy się podzielić jedzenie na stosiki na talerzu lub dodać aromatyczne zioła, które sprawią, że zwykłe kartofle ze schabowym wyglądać będą o wiele lepiej.

 


15:25, tasakgotuje
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 lipca 2013

Kiedy chcemy popisać się przed gośćmi swoimi umiejętnościami kulinarnymi najczęściej sięgamy po coś wyrafinowanego i egzotycznego. Wybierzmy więc się w podróż po kulinarnym świecie, aby znaleźć najsmaczniejsze i najbardziej egzotyczne dania świata.

Jeśli zapraszamy gości na niedzielnego grilla możemy zrobić amerykańskie hot dogi lub hamburgery, ale równie dobrze satay, czyli tradycyjne danie kuchni singapurskiej. Nie jest to nic trudnego, ponieważ wystarczy kilka kawałków lub plastrów mięsa nawiniętych na długą wykałaczkę, upieczonych na grillu i podanych z ostrymi sosami, aby nasz grill zapachniał po singapursku.

Jeśli już wspomnieliśmy o kuchni amerykańskiej nie możemy zapomnieć o Hawajach. Jedną z ciekawych potraw z tego zakątka świata jest Lau Lau, czyli schab lub kurczak gotowane na parze w torebce z liści. Prócz tego kolorowe sałatki owocowe podawane są z jadalnymi kwiatami. Na pewno i u nas znajdziemy ciekawe rośliny jadalne.


13:05, tasakgotuje
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 czerwca 2013

Wcale nie musimy być mistrzami kuchni, jeśli chcemy podać domownikom coś smacznego na obiad. Dzisiaj zrobimy sobie wrapsy w stylu Aztek. Aztekowie to naród, który zamieszkiwał niegdyś Amerykę  Południową, z której wywodzą się wrapsy, tortille i inne pszenne placki, które służą do zawijania nadzienia.

wraps

Żeby zrobić taki smaczny obiad potrzebne nam będą:

  • wrpasy
  • mięso mielone
  • kukurydza konserwowa
  • sos meksykański
  • czosnek
  • papryka
  • cebula czerwona
  • sałata

Następnie musimy z tych wszystkich składników zrobić nadziane wrapsy. Mięso trzeba podsmażyć, warzywa pokroić całość wymieszać z sosem i zawinąć w pszenne placki. I to wszystko co musimy zrobić, aby zaskoczyć rodzinę azteckim obiadem.